Een uitgebreid artikel over een carriereswitch en waar je rekening mee moet houden als je een switch wilt maken. Vind jij je baan niet meer leuk? is er geen werk meer in te vinden? Of wil je gewoon eens een keer wat anders gaan doen? Dan is het tijd voor een carriereswitch. Of dit makkelijk of moeilijk is dat hangt af van jouw achtergrond en het beroep van jouw keuze.

Het UWV heeft momenteel een lijst opgesteld van kansrijke beroepen en ook zelfs een lijst van minder kansrijke beroepen waarvan een aantal al een aantal jaren niet zo in trek zijn wegens automatisering, maar ook beroepen die nu tijdelijk wegens corona minder vacant zijn.

Naast de kansrijke en minder kansrijke beroepen doen ze ook suggesties voor de overstapberoepen:

https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/kansen-arbeidsmarkt/kansrijke-beroepen

Als je in de WW zit is het mogelijk om korte scholing te krijgen voor kansrijke beroepen. Zit je niet in de WW en wil je gewoon eens heel wat anders? Vooral in de zorg en techniek zijn heel veel leer-werktrajecten te vinden om deze carriereswitch te kunnen maken. Bijvoorbeeld elektrotechniek, begeleider gehandicaptenzorg of bejaardenverzorgster. Zoek je naar omscholing als HBO-er dan kun je mogelijk als zij-instromer in het onderwijs gaan werken, in de ICT of in de techniek met name werktuigbouwkundige. Ik zou zeggen google er op los en kijk of er iets bij zit wat aansluit bij jouw toekomstdromen.

Let op: Bij een carriereswitch die minder logisch is als solliciteren naar een zelfde soort functie in de zelfde branche is jouw motivatie nog veel belangrijker!

Het bedrijf gaat investeren in opleidingen en training on the job dus een mismatch is nog kostbaarder dan het normaal gezien als is. Het is dus heel belangrijk om goede research te doen of dit echt wel iets voor je is. Ga naar informatiedagen, bel iemand die de functie al heeft of bel de recruiter van de vacature. Overtuigd? Probeer dit zo goed mogelijk over te brengen in je brief, cv of op je interactieve sollicitatiepagina. Succes!

Deze pagina delen: