afwijzing

Gatverdamme weer een afwijzing naar aanleiding van jouw sollicitatie. Niet leuk! Waarom voelt dit nou eigenlijk zo naar en wat kun je doen om er beter mee om te leren gaan? Dat lees je in dit artikel.

We hebben moeite met afwijzing Mensen zijn geprogrammeerd om moeite te hebben met afwijzing door andere mensen. Dit omdat wij in essentie een kuddedier zijn en graag geaccepteerd willen worden in een groep want dat is veilig. Dit is 1 van de redenen waarom wij zo’n moeite hebben in het omgaan met afwijzingen bij solliciteren.

Wilde ik het eigenlijk wel echt? Soms heb je zelf twijfel of de baan waar je op gesprek bent geweest wel past, maar het kan ook echt als een verrassing komen. Het is altijd fijn als je gebeld word met een uitleg. Veel fijner dan met een mailtje. Ondanks dat je die baan niet krijgt kun je ook complimenten krijgen over jezelf als persoon (bijvoorbeeld warm, hartelijk persoon en fijn gesprek) en dan kun je toch met een redelijk goed gevoel deze afwijzing accepteren. .

Hoe ga ik dan om met afwijzing? 1 ding is belangrijk. Sta stil bij je gevoel, wees lief voor jezelf en probeer niet te snel te gaan denken. Dat klinkt misschien vreemd omdat dit meestal op het werk de meest handige manier is om problemen op te lossen. In het geval van afwijzing is dit niet het meest vriendelijke voor jezelf omdat helaas veel gedachten in jouw hoofd niet zo positief zijn bij een afwijzing. Probeer mild en vriendelijk voor jezelf te zijn, niet te oordelen en geduld en vertrouwen te hebben. Dan is het makkelijker om een afwijzing te accepteren.

Voorbeelden van niet helpende gedachten die er in je op kunnen komen:

  • (Gedachten lezen) Ze zullen me wel niet interessant genoeg vinden
  • (Toekomst voorspellen) Het volgende sollicitatiegesprek gaat het ook niks worden
  • (Rampdenken) Het gaat allemaal mis en het is een ramp als ik over 1 maand geen baan heb
  • (Etiketten plakken) Ik ben nergens goed voor
  • (Veralgemeniseren) Er lukt me ook nooit iets
  • (Anderen de schuld geven) Als ik nou niet ontslagen was in mijn vorige functie door die stomme werkgever
  • (Moeten) Ik had het beter moeten doen dan was ik wel aangenomen

Uiteindelijk zullen deze en andere negatieve gedachten je niet helpen richting jouw doel. Het vinden van een baan! Ook zijn ze niet echt zelfvertrouwen bevorderend. Vertrouw erop dat het je uiteindelijk gaat lukken en probeer je te richten op het hier-en-nu. Sterkte!

Deze pagina delen: