afwijzing

Gatverdamme weer een afwijzing naar aanleiding van jouw sollicitatie. Niet leuk! Waarom voelt dit nou eigenlijk zo naar en wat kun je doen om er beter mee om te leren gaan? Dat lees je in dit artikel.

Mensen zijn geprogrammeerd om moeite te hebben met afwijzing door andere mensen. Dit omdat wij in essentie een kuddedier zijn en graag geaccepteerd willen worden in een groep want dat is veilig. Dit is 1 van de redenen waarom wij zo’n moeite hebben in het omgaan met afwijzingen bij solliciteren.

Soms heb je zelf twijfel of de baan waar je op gesprek bent geweest wel past, maar soms komt het ook echt als een verrassing en zag je jezelf al helemaal daar in dienst komen. Afgelopen half jaar ook zelf een aantal afwijzingen mogen ontvangen en ik vond het altijd fijn als ik werd gebeld met een uitleg. Veel fijner dan met een mailtje. Zelfs ondanks de afwijzingen ook wel complimenten gekregen over mezelf als persoon (warm, hartelijk en fijn gesprek) en dan kun je toch met een redelijk goed gevoel deze afwijzing accepteren.

Toch blijft echt heel erg balen! Zowel na een gesprek als afgewezen worden aan de hand van jouw brief. Bij afwijzing na een brief je nog wel denken…Tsja ze hebben mij niet ontmoet dus ze weten niet wat ze missen. Na een gesprek is wel wat zuurder en voelt het ook persoonlijker.

1 ding is belangrijk. Sta stil bij je gevoel en wees lief voor jezelf en probeer niet te snel te gaan denken. Dat klinkt misschien vreemd omdat dit meestal op het werk de meest handige manier is om problemen op te lossen. In het geval van afwijzing is dit niet het meest vriendelijke voor jezelf omdat helaas veel gedachten in jouw hoofd niet zo positief zijn bij een afwijzing. Probeer mild en vriendelijk voor jezelf te zijn, niet te oordelen en geduld en vertrouwen te hebben. Dan is het makkelijker om een afwijzing te accepteren.

Ik kan me zo voorstellen dat als je gaat nadenken over jouw afwijzing dat er gedachten als deze naar boven komen:

  • (Gedachten lezen) Ze zullen me wel niet interessant genoeg vinden
  • (Toekomst voorspellen) Het volgende sollicitatiegesprek gaat het ook niks worden
  • (Rampdenken) Het gaat allemaal mis en het is een ramp als ik over 1 maand geen baan heb
  • (Etiketten plakken) Ik ben nergens goed voor
  • (Veralgemeniseren) Er lukt me ook nooit iets
  • (Anderen de schuld geven) Als ik nou niet ontslagen was in mijn vorige functie door die stomme werkgever
  • (Moeten) Ik had het beter moeten doen dan was ik wel aangenomen

Waarom zou het dan fout zijn om zo te denken? Uiteindelijk zullen deze en andere negatieve gedachten je niet helpen richting jouw doel. Het vinden van een baan! Ook zijn ze niet echt zelfvertrouwen bevorderend. Laat jouw gevoel toe en ga iets leuks doen of gooi een bord stuk in de tuin! Ga een stuk rennen of iets anders wat je fijn vind om te doen. Vertrouw erop dat het je uiteindelijk gaat lukken en probeer je te richten op het hier-en-nu. Sterkte!

Deze pagina delen: