Kwaliteit kan te maken hebben met een product, dienst maar ook met jou als mens. Ieder mens heeft zijn eigen unieke kwaliteiten. Als we het over deze kwaliteiten hebben dan hebben we het ook wel over persoonskenmerken.

Een kwaliteit is iets wat van nature in je zit en is niet per situatie verschillend. Zowel thuis als op het werk beschik je over dezelfde kwaliteiten en kun je ze inzetten. Je hebt ook dingen die in eerste instantie niet jouw kwaliteit zijn, maar waar je wel beter in bent geworden in de loop der jaren. Bij mij is dat bijvoorbeeld Assertiviteit. Dit is niet echt mijn kwaliteit, maar ik ben beter in grenzen aangeven dan vroeger.

Solliciteren en weten wat je kwaliteiten zijn kan erg handig zijn. Mocht je kwaliteiten in je brief of curriculum vitae verwerken doe er dan niet te veel. Ik zou zeggen maximaal 4 of 5. Het is mooi als je vooral relevante kwaliteiten voor die functie eruit filtert. Een creatieve boekhouder is misschien niet helemaal waar naar gezocht word.

Heb je geen idee wat je kwaliteiten zijn? Op diverse sites op internet staan mooie lange lijstjes met kwaliteiten. (tip: google op lijst met kwaliteiten en er komt heel wat voorbij) Ook kun je het samen met een loopbaancoach hebben over kwaliteiten of een online test doen.

Deze pagina delen: