Wanneer zien mensen dat ik eigenlijk helemaal niet zo goed ben als zij denken? Het lijkt heel wat en ik heb heel wat diploma’s, maar misschien heb ik die wel bij een pakje boter gekregen en verdien ik ze niet. Kan ik wel waar ik voor ben opgeleid en moet ik niet nog een cursus doen ?

Heb jij dit gevoel ook wel eens? Het zou best kunnen dat je last hebt van het imposter syndrome. Vaak hebben vrouwen hier last van en ze vragen zich constant af of ze wel zo goed zijn als andere mensen denken. Ze zijn bescheiden en kunnen het bijna niet geloven dat ze succes hebben. Ze leggen de lat voor zichzelf heel hoog en onderschatten zichzelf chronisch.

Het risico van burn-out kan op de loer liggen bij mensen die last hebben van dit syndroom en mocht je het ook herkennen als jouw thema. Hieronder 4 tips om met dit imposter syndroom om te gaan.

  1. Vergelijk jezelf met de juiste mensen. Je kunt niet overal goed in zijn en er zijn mensen wellicht mooier, slimmer of succesvoller maar vlak jezelf niet uit! Beelden van anderen op sociale media geven vaak alleen de hoogtepunten van het leven weer en soms ook nog met filters. Uiteindelijk zit deze persoon ook gewoon op het toilet voor een nummer 2 of maakt hij/zij minder leuke dingen mee.
  2. Je bent unieker dan je denkt Omdat veel van je vrienden en collega’s mogelijk hetzelfde soort werk doen is het makkelijker om te denken dat het allemaal niet zo speciaal is wat je doet. Maar is dat echt zo dat iedereen kan wat jij kunt? Doe eens onderzoek naar jouw unieke kwaliteiten en je zult zien dat je unieker bent dan je denkt.
  3. Anders omgaan met negatieve gedachten Heb je negatieve gedachten over jezelf ? Probeer ze te analyseren en bedenk wat je tegen een vriend of vriendin zou zeggen. Bijvoorbeeld vlak voor een presentatie als de moed je in de schoenen zakt en denkt dat je gigantisch door de mand zou gaan vallen.
  4. Zelfvertrouwen vergroten Sta stil bij wat er goed gaat en kijk of je succeservaringen uit het verleden kunt benoemen. Zelf vind ik de site van sochicken altijd heel informatief als het over vergroten van zelfvertrouwen gaat.

Deze pagina delen: