Yes! Je krijgt een telefoontje of een e-mail en je mag op sollicitatiegesprek. En nu? Hoe bereid je je nu voor op een sollicitatiegesprek. Hieronder mijn 5 tips!

  1. Planning Zorg voor een goede planning. Hoe laat moet je vertrekken met de auto, fiets of met het openbaar vervoer? Zorg dat je genoeg benzine of tegoed op je chipkaart hebt zodat je je hier geen zorgen over hoeft te maken. Schrijf de naam van de contactpersoon op, print je curriculum vitae uit en kijk alvast een avond van te voren wat je aan wilt doen. Check!
  2. Lees je in Pak de vacature tekst er nog een keertje bij en lees hem goed door, bekijk de website van het bedrijf en noteer eventueel vragen die je in het sollicitatiegesprek aan de werkgever zou willen stellen.
  3. Oefen Als je je nogmaals hebt verdiept in de vacature tekst en het bedrijf stel jezelf dan de vraag als jij die werkgever zou zijn wat zou je dan willen weten ? Noteer deze vragen en de antwoorden hierop.
  4. Ken je kwaliteiten/valkuilen Mocht er een vraag komen over jouw kwaliteiten of valkuilen denk van te voren na over de kwaliteiten en valkuilen die je in dit gesprek wilt uitlichten. Bedenk ook voorbeelden van situaties uit jouw werk of privé wanneer je deze hebt ingezet.
  5. Stel je toch eens voor Je krijgt deze baan! Wat zou dit voor jou betekenen? Wat zou je dan allemaal gaan doen? Hoe voel je je dan? Je mag hier best even over fantaseren en dagdromen want je weet natuurlijk nog niet alles. Maar probeer je voorstellingsvermogen uit. Het kan zomaar zijn dat dit vragen bij je oproept of weerstand of eens super goed gevoel. Doe alsof je de baan al hebt! en vertrouw erop dat jij de juiste antwoorden geeft. Noteer dit zowel voor het gesprek als na het gesprek.
Deze pagina delen: