Het is bewezen dat je van werkloosheid een verminderd zelfvertrouwen krijgt. Wat de reden ook is. Je kunt te maken hebben gehad met ontslag, afwijzingen of je bent net klaar met school en ziet weinig vacatures op jouw vakgebied.

Wat nu dan? Mensen in jouw omgeving zeggen dat je positief moet blijven denken en ondanks dat dit een dooddoener is, is het wel waar! Hoe zorg je nu voor een rotsvast vertrouwen in jezelf op de arbeidsmarkt en jouw vaardigheden?

  1. Inzicht in kwaliteiten en valkuilen. Als jij weet waar je goed in bent en wat je valkuilen zijn geeft dit een realistisch beeld op jouw zoekberoep. Ook kun je deze kwaliteiten in jouw sollicitatie benoemen.
  2. Zorg voor een goede personal branding. Maak een supermooi curriculum vitae in jouw eigen stijl of laat er een maken. Zo val je op op de arbeidsmarkt en laat je zien waar je voor staat.
  3. Zoek mensen die zonder gelijk hun oordeel klaar te hebben kunnen luisteren naar jouw sollicitatie ups en downs. Dit kan jouw partner zijn of een goede vriendin of anders een loopbaancoach. Vermijd negatieve mensen. Die bijvoorbeeld zeggen dat het op jouw leeftijd niet gaat lukken, dat er weinig banen zijn of dat je als het niet lukt in jouw wensberoep maar achter de kassa moet of schoonmaak.

Ooit werkte ik bij een detacheringsbureau en toen vroeg ik een sollicitant waarom de werkgever hem moest aannemen. Zijn antwoord : Ik ben gewoon goed! Eerlijk gezegd was ik best onder de indruk van zijn zelfvertrouwen. Dus wees een rots en zorg dat niemand om jouw en je kwaliteiten heen kan.

Deze pagina delen: