Wat hebben paarden nou weer met solliciteren te maken? Ik kan me voorstellen dat je niet echt een verband ziet, maar ik zal je hier wat meer over vertellen. Deze foto is van onze pony Nala. Ze is een konikspaard en ze komt oorspronkelijk van de maasvlakte en is in het “wild” geboren.

Sinds ik weer opnieuw ben aangestoken met het paardenvirus zo rond 2019, de opleiding paardencoaching heb gedaan en me bijna dagelijks tussen de paarden begeef kom ik mezelf regelmatig tegen. Ondanks dat dit wel eens vervelend en confronterend is het wel iets waar ik me dan bewust van ben en dan kan kiezen om het op een andere manier aan te pakken. Nala is een perfecte spiegel ondanks dat ze het meestal super vriendelijk aanpakt.

Tijdens een paardencoachsessie kun je namelijk prima inzicht krijgen in jezelf, je kwaliteiten en welke kant je op wilt in je loopbaan. Mijn vriend Maerten was eens mijn coachee zijn activiteit was om Nala een halster om te doen en mee te nemen naar een plek waar hij wilde. Zijn vraag had met leiderschap te maken. Hij kreeg een nieuwe functie en was benieuwd of hij inzicht kon krijgen in hoe hij leiding geeft.

Daar ging Maerten met een halster richting Nala. Ze liep los en kon afentoe een klein plukje gras eten en lopen waarheen ze wilde. Maerten ging super voorzichtig te werk. Riep haar en liep voorzichtig op haar af, Nala keek. Telkens als hij er bijna was liep Nala rustig naar een ander plekje. Dit proces herhaalde zich zeker wel een flink aantal keer. Maerten bleef doorzetten en dezelfde tactiek gebruiken en ook hetzelfde resultaat krijgen. Uiteindelijk gaf hij het op en ik vroeg aan hem of hij het nog op een andere keer wilde proberen. Dit wilde hij niet. Toen we aan het praten waren kwam Nala naast hem staan en Maerten besloot toen alsnog het halster om te doen en was heel duidelijk en resoluut. Niet zeuren Nala en het lukte in 1x om haar het halster om te doen en mee te nemen naar een door hem gewenste plek. Dit was een zeer herkenbare situatie voor hem om het zo voorzichtig aan te pakken in zijn communicatie waardoor er vaak juist niet geluisterd werd naar hem. Heel inzichtelijk dus zo´n coachsessie.

Deze pagina delen: