Daar loop je dan de laatste keer het pand uit. Je hebt je pasjes ingeleverd, je sleutels, je collega’s gedag gezegd en eventueel je klanten ingelicht. Misschien volgt er nog een week vakantie of je gaat meteen door naar de volgende nieuwe uitdaging. Of je bent nu werkloos en weet nog helemaal niet wat de toekomst brengt.

Er zijn meer scenario’s mogelijk, maar ik wilde het even met jullie hebben over rituelen. Rituelen zijn uitingen die in bepaalde omstandigheden herhaald worden en kunnen je helpen het oude af te sluiten om een nieuwe stap te kunnen maken. Het zet me aan het denken. Is er eigenlijk een ontslag ritueel? En waarom doen we eigenlijk aan rituelen? .

Rondom ontslag (nemen of krijgen) zie ik het afscheidsfeest wel als een belangrijk ritueel. Even gedag zeggen en elkaar succes wensen voor de toekomst. Door corona maatregelen zijn er vast een hoop afscheidsfeesten in de soep gelopen en dit kan voor mensen best wel moeilijk kan zijn. Hoe sluit je dan deze fase dan af? Misschien heb je een kaartje gekregen of een telefoontje of een videocall met het team of misschien wel helemaal niks.

Welke rituelen heb jij rondom het overgaan naar een nieuwe baan of van een baan naar de WW ? Is het jou gelukt om je oude baan af te sluiten zodat je plaats kunt maken voor het nieuwe? Vind jij het nog moeilijk en zit je nog met onverwerkte zaken omtrent jouw ontslag? mail naar kim@interactiefsolliciteren.nl als je een luisterend oor wilt en hulp om weer verder te kunnen. Het liefst ga ik samen met jou de natuur in voor een fijne wandeling om hier mee aan de slag te gaan.

Deze pagina delen: